Integrert plantevern mot skadedyr i krydderurter 2017
Krydderurter er spesielt utsatt for angrep av trips og bladlus. Med gode rutiner for utsett av nyttedyr både forebyggende og ved angrep, har vi erfart at den biologiske bekjempelsen fungerer godt mot skadedyr i krydderurter. For å få god effekt, er det viktig å ha mange nok nyttedyr, men ikke mer enn nødvendig på grunn av kostnaden.
Publisert 2017-01-03
Integrert plantevern mot skadedyr i agurk 2017
Agurk er utsatt for angrep av trips, spinnmidd, agurkbladlus og mellus (kvitfly). Med gode rutiner for utsett av nyttedyr, har vi erfart at biologisk plantevern fungerer godt. I agurk med vekstlys er temperaturen høy og skadedyr utvikles raskt under slike forhold. I lysagurk må det dermed brukes store nok dose doser med nyttedyr tidsnok for at biologisk bekjempelse skal virke.
Publisert 2017-01-03
Hvordan oppdage skadedyr i veksthuskulturer
Trips, bladlus, spinnmidd og mellus (kvitfly) er de vanligste skadedyrene i veksthuskulturer. Det er viktig å oppdage angrep tidlig og helst før du ser skade på plantene. Når du finner skadedyret mens angrepet er lite, er det lettere og billigere å bekjempe. I tillegg unngår du svinn på grunn av planter som ikke blir salgbare. Kunnskap om hvordan skadedyr og skade på plantene ser ut, er helt avgjørende for at de som jobber med plantene skal oppdage skadedyret tidlig
Publisert 2017-01-03
Rutiner for bruk av nyttedyr
Skal du lykkes med biologisk plantevern mot skadedyr, må du følge oppskriften. Her tips til hvordan du kan lykkes med nyttedyr mot skadedyr. Ikke regn med at du får alle rutinene på plass med en gang. Begynn et sted og ikke gi opp.
Publisert 2016-12-27
Ta "kornplantetesten" på gallmyggen
Gallmygg (Aphidolethes aphidimyza) brukes lite til biologisk bekjempelse av bladlus i norske veksthus. Noen av årsakene til dette, er at gallmygg er beskylt for å være vanskelig å etablere på grunn av spesifikke krav til klima (nattetemperatur og daglengde). Erfaringer fra to gartnerier med krydderurter og et gartneri med Cyclamen, viste at gallmyggen er tøffere enn vi tror og at den gjorde en god jobb med å redusere angrep av bladlus. I disse gartneriene ble det satt ut kornplanter med havrebladlus for å sjekke at gallmyggen klarte å etablere seg under klimaet i disse veksthusene.
Publisert 2015-11-30
Hjemmelaget rovmidd mot spinnmidd
Rovmidden Phytoseiulus persimilis gjør en god jobb med å bekjempe angrep av veksthusspinnmidd i tomat og agurk. Ved å kombinere utsett av rovmidd fra flaske med å flytte din egen hjemmeproduserte rovmidd, kan du optimalisere den biologiske bekjempelse av spinnmidd på plantene dine. Her er en oppskrift på hvordan du kan flytte rovmidd internt i veksthuset ditt.
Publisert 2015-09-18
Movento er skadelig for rovmidd
Plantevernmiddelet Movento (spirotetramat) virker mot blant annet bladlus, kvitfly og trips. På etiketten står det at Movento er relativt skånsom mot nytteorganismer og kan brukes i integrert plantevern. Men det gjelder dessverre ikke for alle nytteorganismene. I følge toleranselistene fra Koppert (www.koppert.nl) og Biobest (www.biobestgroup.com) er Movento skånsom for snylteveps mot bladlus og mellus (kvitfly). Derimot er Movento er skadelig for rovmidd og har relativ lang ettervirkning. Dette betyr at dersom du blåser ut tripsrovmidd mot trips i potteplanter eller bruker rovmidd mot spinnmidd i agurk, så bør du ikke sprøyte med Movento mot bladlus.
Publisert 2015-08-06
Ny Plantevernforskrift og bruk av integrert plantevern i veksthusproduksjon
I følge den nye plantevernforskriften fra 1. juni 2015, skal alle som bruker yrkespreparater av plantevernmidler kjenne til prinsippene for integrert plantevern og bruke denne metoden så langt det er mulig. I tillegg kreves det at du dokumenterer at du bruker integrert plantevern. Du må nå finne fram penn og papir, smart telefon, ipad eller PC og skrive i sprøyte-journalen hvorfor du har valgt det aktuelle plantevernmiddelet i forhold til krav om integrert plantevern.
Publisert 2015-08-05
Gode hjelpere med vinger
Siden de fleste bladlusene er grønne, kan det være vanskelig og oppdage små angrep av bladlus. En av fordelene med å bruke biologisk bekjempelse mot bladlus, er at både snylteveps og gallmygg flyr. De er dermed gode på å finne de første bladlusene. Når du finner mumier eller gallmygglarver på plantene, betyr det at snylteveps eller gallmygg har funnet bladlusene og startet bekjempelsen minst to uker før du visste at det var bladlus i veksthuset ditt.
Publisert 2015-05-27
Effekten av plantevernmidler på nyttedyr, 2015
Flere av plantevernmidlene er skadelig for nyttedyr og kan ha lang ettervirkning. Det er derfor viktig å vite hvordan plantevernmidlene påvirker nyttedyrene. Her er en oversikt over plantevernmidlene som er godkjent i Norge pr. 6/2, 2015 og hvordan de påvirker de ulike nyttedyrene. Tabellene er laget ut i fra data fra hjemmesidene til Koppert Biological System og Biobest Biological System.
Publisert 2015-02-06
Ny kriger mot bladlus
Gulløye (Chrysoperla carnea) er nå godkjent til biologisk bekjempelse av bladlus i plantekulturer i veksthus og plasttuneller i Norge. Gulløye larven er en grådig fyr som spiser bladlus i stor mengder. Den kan derfor være et nyttig hjelpemiddel i kampen mot bladlus på både prydplanter og spiselige produkter.
Publisert 2015-01-26
Nytt på nett om nyttedyr
Det finnes mye nyttig informasjon om nyttedyr på nettet. Har du sjekket hjemmesidene til: Koppert Biological Systems: www.koppert.nl, Biobest: www.biobestgroup.com (ny adresse) og Syngenta Bioline: www3.syngenta.com/global/Bioline ?
Publisert 2014-12-16
Nytt fra konferanse om biologisk og integrert plantevern i veksthuskulturer
14-18. september, 2014 var 135 deltagere (forskere, nyttedyrprodusenter, rådgivere og gartnere) fra 22 land samlet til en plantevernkonferanse i Genth i Belgia. Konferansen var arrangert av IOBC (International Organisation for Biological and Integrated Control of Noxious Animals and Plants) og temaet var biologisk og integrert plantevern i veksthuskulturer. Med mer enn 50 foredrag, besøk på forskningsstasjoner og hos blomster og grønnsaksprodusenter, var det mange interessante diskusjoner og utveksling av spennende forskningsresultater og erfaringer. Viktige tema var nye skadedyr, nye nytteorganismer, overføring av kunnskap fra forskning til praktisk bruk i veksthusene, registrering av skadedyr og nyttedyr, fordeler og ulemper med å kombinere flere nyttedyr, foring av nytteorganismer for økt effektivitet, virkning av klima på etablering av rovmidd og indusert plantemotstand.
Publisert 2014-12-16
Blås tripsrovmidd ut på plantene
Stadig flere gartnerier har tatt i bruk forebyggende utsett med tripsrovmidd mot trips i potteplanter. Siden rovmidd ikke kan fly, er det viktig at den blir fordelt så jevnt som mulig utover plantene. Hos Sedko gartneri blåser de ut tripsrovmidd på utplantingsplantene.
Publisert 2014-12-16
Rett utsett av nyttedyr er nøkkelen til suksess
Bruk av nyttedyr er et viktig tiltak ved bekjempelse av skadedyr i veksthuskulturer. Men det er dårlig økonomi å bruke mange hundre kroner på nyttedyr, dersom nyttedyrene settes ut på feil måte slik at de ikke kan gjøre jobben sin. Her er noen tips om hvordan du kan sette ut nyttedyrene for å få optimal effekt.
Publisert 2014-11-03
Svensk nettside om biologisk plantevern
Denne kan være interessant å sjekke ut.
Publisert 2014-10-30
Biologisk bekjempelse av spinnmidd i tomat
Hos Grete og Trond Horpestad gartneri bruker de biologisk bekjempelse mot skadedyr i tomat. I denne videoen forteller Grete Horpestad om hvorfor de bruker biologisk bekjempelse. Iryna Hasyuk viser hvor enkelt det er å bruke rovmidd mot spinnmidd. Planter med angrep av spinnmidd merkes og registreres. Kvaliteten på rovmidden sjekkes før den strøs ut i toppen av tomatplantene som er angrepet av spinnmidd. Videoen er produsert av Olav K. Sjøholt, OKweb - olav@myrane.no
Publisert 2014-10-03
Integrert plantevern i potteplanter
Hos Aarbakke gartneri har de har de brukt integrert plantevern mot skadedyr i potteplanter i mer enn 15 år. I denne videoen viser Marena Aarbakke hvor enkelt det er å bruke integrert plantevern mot skadedyr. Hun forteller hvorfor og hvordan de bruker snylteveps mot bladlus og rovmidd mot trips. Kvaliteten på snylteveps og rovmidd sjekkes med lupe får de settes ut. Snyltevepsen drysses ut på bladene og rovmidden blåses utover plantene ved hjelp av en maskin (mini-Airbug). Videoen er produsert av Olav K. Sjøholt.
Publisert 2014-10-03
Grunnleggende om integrert plantevern
Norsk Landbruksrådgiving driver aktivt med rådgivning om integrert plantevern til veksthusprodusentene. I denne videoen forteller rådgiver Annichen Smith Eriksen om fordelene med å bruke integrert plantevern mot skadedyr i veksthuskulturer, hvorfor og hvordan metoden brukes. Videoen er produsert av Olav K. Sjøholt.
Publisert 2014-10-03
Se opp for agurkbladlus i 2014
Det er registrert angrep av agurkbladlus i agurk i år. Følg derfor med på planter og limfeller (vinga bladlus) og se etter agurkbladlus i ditt veksthus. Agurkbladlus angriper både blomster og agurk, men kan gjøre spesielt stor skade i agurk.
Publisert 2014-09-22
Gode råd for bruk av integrert plantevern i julestjerne 2014
Julestjerne er utsatt for angrep av hærmygg, mellus, trips, jordboene sopp og gråskimmel. Ensidig bruk av kjemisk plantevern kan gi dårlig virkning mot skadedyr/sopp og er heller ikke bra verken for plantene eller for gartnerens helse. Det er derfor viktig å ta i bruk i integrert plantevern der det er mulig.
Publisert 2014-08-29
Envidor mot midd i veksthus
På den nye etiketten til Envidor (spirodiklofen) med Reg. nr. 2011.5.14 er bruksområde utvidet til også å gjelde mot spinnmidd og bladmidd i prydplanter i veksthus og mot spinnmidd i jordbær. I fålge toleranselistene fra Koppert og Biobest er Envidor er skånsom for snylteveps, men skadelig for rovmidd, rovtege og gallmygg.
Publisert 2014-03-25
Dispensasjon for Acrobat WG og Amistar mot rust på prydplanter i veksthus.
Mattilsynet har pr. 12/2, 2014 gitt dispensasjon for forebyggende sprøyting med Acrobat WG (dimetomorf + mankozeb) og Amistar (azorksystrobin) mot rustsopper, inkludert karanteneskadegjørerne pelargoniumrust og krysantemumrust i prydplanter i veksthus.
Publisert 2014-02-19
Integrert plantevern mot trips og bladlus i utplantingsplanter 2014
Trips og bladlus er de vanligste skadedyrene på utplantingsplanter. Her er en plan for hvordan du kan bekjempe trips og bladlus i veksthuset ditt ved hjelp av integrert plantevern.
Publisert 2014-01-20
Plantevernprosjektet fortsetter i 2014
Det blir fokus på integrert plantevern i veksthuskulturer i år også. Det er bevilget 400.000,- kr fra Landbruks- og Matdepartementet til rådgivning for å øke bruken av biologisk bekjempelse mot skadedyr i blomster og grønnsaker i veksthus i 2014. Plantevernprosjektet har pågått siden 2006 og 2014 blir det siste året vi før midler fra LMD. I 2014 vil vi fortsatt jobbe med rådgivning og erfaringsutveksling om integrert plantevern. Det blir også fokus på å formidle kunnskapen vi har fått gjennom de 9 årene prosjektet har pågått.
Publisert 2014-01-15
Hva skal til for at du kan begynne med nyttedyr mot skadedyr i ditt gartneri?
Stadig flere av norske gartnerier begynner og bruker integrert plantevern (en kombinasjon av flere bekjempelsestiltak som limfeller, nyttedyr og plantevernmidler) der bruk av nyttedyr er en viktig del av bekjempelsen. Har du tenkt igjennom hva som skal til for at det er aktuelt å begynne med nyttedyr mot skadedyr i ditt gartneri?
Publisert 2013-12-05
Hva skal til for at dine ansatte skal bli enda flinkere til å oppdage skadedyr?
Det er mye lettere og selvsagt billigere å bekjempe skadedyr, hvis angrepet er lite sammenlignet med et stort angrep av skadedyr. De ansatte som har daglig kontakt med plantene har også de beste mulighetene for å oppdage skadedyrene. Har du tenkt igjennom hva dere kan gjøre i ditt gartneri for at det skal bli lettere å finne skadedyrene?
Publisert 2013-12-05
Hva skal til for at dere skal bli enda flinkere til å sjekke limfellene?
Gartnerne i Norge er veldig flinke til å bruke limfeller. Det henger mange gule og blå limfeller rundt i veksthusene og de er til god hjelp til å fange trips, kvitfly og hørmygg. Dersom du fanger en voksen trips og kvitfly på limfellen, unngår du 100 nye trips og 200 nye kvitfly på neste generasjon. Har du tenkt igjennom hva som skal til for at dere skal begynne å sjekke limfellene i ditt gartneri?
Publisert 2013-12-05
Hva skal til for at dere skal bli enda flinkere til og sette ut rovmidd på riktig måte?
Rovmidd virker bra mot spinnmidd og trips. Siden rovmidd dessverre ikke har vinger og dermed ikke kan fly, er det helt avgjørende at den blir satt ut på rett sted, til rett møte og rett tid for at du skal få god virkning av rovmidd. Har du tenkt igjennom hva som skal til for at dere skal bli enda flinkere til å sette ut rovmidd på rett måte?
Publisert 2013-12-05
Gode erfaringer med integrert plantevern i norske veksthus i 2013
På gartnerivandringene i 2013 fikk vi høre flere suksess historier om at integrert plantevern fungerer bra mot blant annet hærmygg i julestjerne, trips i potteplanter og krydderurter, bladlus i agurk og mellus (kvitfly) i tomat. Integrert plantevern går ut på å kombinere flere bekjempelsestiltak (f.eks. limfeller og nyttedyr), slik at bruken av kjemiske plantevernmidler blir minst mulig. Hensikten med erfaringssamlingene er å vise at det er mulig å bruke integrert plantevern, utveksle erfaring om hva som fungere bra og å få nye ideer om rutiner som må forbedres. Kort oppsummert er kunnskap og gode rutiner de viktigste faktorene som skal til for å lykkes med integrert plantevern i veksthuskulturer.
Publisert 2013-11-28
Hva er prislappen på integrert plantevern mot trips i potteplanter?
De siste årene har det ofte vært for dårlig virkning av kjemiske plantevernmidler mot amerikansk blomstertrips i potteplanter. Det er derfor flere gartnerier som prøver med integrert plantevern mot trips. Beregninger fra et gartneri som bruker integrert plantevern mot trips i Cyclamen, viste at denne metoden i dette gartneriet kostet omtrent det samme som det ville gjort å gjennomføre et sprøyteprogram mot trips. Integrert plantevern kan derfor være et reelt alternativ til kjemisk bekjempelse også når det gjelder den økonomiske siden av saken.
Publisert 2013-10-29
Karanteneskadegjørere (snarvei)
Info og bilder av aktuelle karanteneskadegjørere i veksthus. Denne databasen er satt sammen av NLR Veksthus ved hjelp av midler fra NGFs FoU fond.
Publisert 2013-10-20
Integrert plantevern mot bladlus i veksthuskulturer pr. 15/10, 2013
Bladlus er et vanlig skadedyr på blomster, grønnsaker og krydderurter i veksthus. Med gode rutiner for å oppdage angrepet tidlig og forebyggende utsett av snylteveps, kan bruken av plantevernmidler mot bladlus reduseres til et minimum.
Publisert 2013-10-15
Integrert plantevern mot hærmygg i prydplanter i veksthus, 15/10, 2013
Hærmygglarver kan gjøre skade på plantene og spesielt i julestjerne. Men ved rutinemessige utsett av nyttedyr, kan angrepet holdes under kontroll.
Publisert 2013-10-15
Nematoder mot hærmygg i julestjerne.
Hærmygglarver gnager på røtter og rothals og kan spre soppsykdommer. Kombinasjon av soppangrep og hærmygglarver kan gjøre stor skade i julestjerne. Det anbefales derfor forebyggende vanning med Apron og Topsin mot jordboerne sopp og nematoder mot hærmygg.
Publisert 2013-07-08
Agurkbladlus i agurk
Det er oppdaget angrep av agurkbladlus i agurk i år . Denne bladlus arten går på agurkfruktene og kan den føre til store avlingstap i agurk. Agurkbladlus kan bekjempes med forebyggende utsett av snylteveps (A. colemani) i kombinasjon med gallmygg som settes ut ved angrep av bladlus. Siden agurkbladlusen oppformeres svært raskt, kreves det større doser med nyttedyr mot denne arten enn mot andre bladlus arter og snylteveps MÅ SETTES UT FOREBYGGENDE. Les mer i vedlagt fil og hvordan du kan bekjempe agurkbladlus i agurk.
Publisert 2013-06-25
Spinnmidd i tomat
Det er sommer og sol og spinnmidden har begynt å gjøre skade på tomat plantene i år også. En kombinasjon av rovtege og rovmidd virker godt mot spinnmidd i tomat. Her er gode råd for optimal bruk av integrert plantevern mot spinnmidd i tomat.
Publisert 2013-06-12
Larver i tomat
Det er det vær og tid for angrep av skadedyr i tomat. Den siste uken har vi sett angrep av larver, blant annet av hagefly på tomat. Hvis du hadde angrep av larver i fjor høst, så kan de over overvintre i puppestadiet, slik at det klekkes voksne hagefly på våren. Her er en oversikt over aktuelle tiltak mot nattfly/sommerfugllarver i tomat.
Publisert 2013-04-22
Bruk nyttedyr mot skadedyr i amplene
Ampelpottene er fylt med fine utplantingsplanter og henger høyt til værs i veksthuset. Utplantingsplanter er utsatt for angrep av blant annet trips og bladlus. Skadedyrene kan enten følge med småplantene eller bli smittet av en trips eller bladlus som flyr forbi. Men det er veldig vanskelig/umulig og oppdage angrep av skadedyr på plantene som dyrkes i ampler når de er hengt opp under taket. Dessuten er det vanskelig og sprøyte på ampelplanterne når de henger så høyt.
Publisert 2013-03-18
Integrert plantevern mot trips i utplantingsplanter
Nå er det tid for innpotting av utplantingsplanter, og da er det fare for at amerikansk blomstertrips (ABT) kan følge med småplantene som blindpassasjer. De siste årene har det stadig oftere vært for dårlig virkning av kjemiske plantevernmidler mot ABT på grunn av resistens.
Publisert 2013-02-06
Optimal etablering av Macrolophus i tomat
Rovtegen Macrolophus pygmaeus (tidligere kalt M. caliginosus) har vært bruk i mange år mot spinnmidd og mellus (kvitfly) i tomat. Det er vanlig å sette ut Macrolophus (0,5 stk/m2) 2 uker etter utplanting og gjenta utsettet etter 2 uker.
Publisert 2013-01-30
Plantevernguiden
Plantevernguiden er en nettbasert tjeneste som gir deg en samlet oversikt over godkjente kjemiske og biologiske plantevernmidler. Milder på dispensasjon og Off-label er ikke med i oversikten! Tjenesten er utviklet i samarbeid mellom Mattilsynet og Bioforsk Plantehelse.
Publisert 2011-07-11
Prosjekter Veksthusringen deltar i
Veksthusringen deltar i flere prosjekter som er finansiert av offentlige midler og derfor er informasjon om disse for alle gartnerier. Dette ligger sortert i undermapper for hvert prosjekt (se menyen til venstre).
Publisert 2010-11-08
Sprøytejournal
ny versjon i word
Publisert 2000-04-18

Norsk Landbruksrådgiving Viken, Gjennestadtunet 83, 3160 STOKKE
Telefon: 930 43 950 / 95 76 99 93
E-post: liv.knudtzon@nlr.no